Bredbånd guide

Bredbånd guide

Guide til valg af bredbåndsløsning

Når du skal ud og vælge bredbånd som din internet løsning i hjemmet er der et par vigtige ting du skal tage med i dine overvejelser. I bunden af siden finder du ofte stillede spørgsmål.

Den første overvejelse du gøre dig er hvor stort et forbrug du har.

Benytter du:
– Online streaming af film, såsom Netflix, C-more, Viaplay osv.
– Online musik tjenester såsom spotify, Wimp, tv2 play, telmore play osv.

Hvis du benytter disse tjenester dagligt kan du se på følgende måde hvilken hastighed der passer til dig og det antal personer som er i din husstand:

1-2 personer = 10 mbit bredbånd.
Forbindelsen skal være min. 9 mbit. Før begge parter i hustanden kan trække online tjenester på samme tid. Her kan der opstå ventetider/loadetid ved download af film og musik.
10 mbit anbefales kun til Facebook brugere, netbank og normale hjemmesider, såsom webshops osv. + få online tjenester.

2-4 personer = 20 mbit bredbånd.
Ved 4 personer forståes det sådan at der er 2 voksne og 2 børn. Dette er ved lavt forbrug af de ovenstående online tjenester.

2-6 personer = 30 mbit bredbånd eller 50 mbit bredbånd.
Ved disse hastigheder kan der downloades og benyttes online tjenester uden at der opleves lange ventetider på at tingene går i gang og høj opløsning.

Alt over 50 mbit, såsom 100 til 600 mbit skal der benyttes rigtig mange enheder, før dette reelt kan betale sig.

Når du har fundet ud af ca. Hvilken gruppe og hastighed du ligger indenfor bør du stille dig selv næste spørgsmål:

På hvilken måde bruger du din bredbåndsforbindelse?
– På en smartphone såsom, ex. Iphone eller Samsung?
Du skal huske at have i tankerne, hvilken telefon du bruger, da gamle modeller af smartphones ikke kan downloade særlig hurtigt.
Er du bruger af en Iphone 5s eller Samsung s4 og nyere versioner bør du ikke opleve problemer med om mobilen kan benytte bredbåndsforbindelsen fuldt ud.
– Ipad eller en anden tablet?
Dette er igen det samme, som ved smartphones – er din tablet købt fra 2013 og fremad bør du ikke opleve problemer.
– Er det på computeren?
Computere af ældre dato og med små processere og internetkort kan have problemer med at benytte bredbåndshastigheder over 20 mbit.

Opfylder dit elektronik ca. Kravene for at opnå de omtalte hastigheder er du nu klar til at finde ud af hvilken form for bredbånd du skal have.

Der findes 2 forskellige former for bredbånd, hvor bredbånd igennem telefonstikket eller kabelstik er den mest normale for bredbånd. Du kan gå ind på erhvervsstyrelsens hastighedsmåler http://tjekditnet.dk og indtaste dine adresse oplysninger, hvor du hermed får at vide om hvor meget hastighed din bredbåndsforbindelse kan trække – eller om du kan få fibernet.

Hvis du er en af de uheldige der ikke kan trække mere end 10 mbit eller 20 mbit og har brug for en 30 mbit eller en hastighed derover, skal du ikke fortvivle endnu. Der er nemlig mulighed for at du kan benytte Mobilt bredbånd med en hastighed på op til 71 mbit.

Mobilt bredbånd fungere på samme måde, som den data din mobiltelefon bruger på at hente facebook, netbank og internet sider. Du modtager et Sim-kort fra din teleudbyder og sætter det i en såkaldt Dongle eller Router, og herefter er du på nettet. Der er et loft på hvor meget data du må bruge, så derfor bør dette kun vælges hvis din hastighed er virkelig dårlig eller ikke eksisterende.

Nu har du fundet ud af hvilken hastighed dit bredbånd skal have og kan trække, og næste træk inden du bestiller er, at du tænker på hvor stort dit hus er. De fleste routere(Den boks du kobler til dit telefonstik), som har Wi-fi kan række op til 20 meter. Det er derfor vigtigt du gør op med dig selv om dette er nok, eller om du har brug for internet i værkstedet, skuret osv., som måske er 25 meter eller længere væk. Hvis du har brug for dette bør du tjekke om din udbyder kan række længere end 20 meter. Ca. 30 % af udbyderne kan i dag trække over 30 meter og dette tal er stærkt stigende.

Selvom din udbyder lover at du koble op mod 30 enheder på, så skal du altid regne med at følge de anvisninger som er i starten af denne guide. Hastigheden bestemmer hvor mange og hvor god kvalitet du får på dit bredbånd, ikke antallet der kan være logget på din Wi-fi router.

Gode enkle fifs til at få det maksimale ud af din routers sendestyrke:

– Placer routeren midt i hustanden hvis internettet skal kunne række ordentligt.
– Gem ikke routeren væk bag en væg eller andet som kan forhindre signalet fra bredbåndsforbindelsen i at kommet ud i rummet/hustanden. Des flere vægge og etager signalet skal igennem jo mindre bliver hastigheden.
– Har du et stort hus eller skal bruge internet i værksted, skur osv. Kan der tilkøbes en ekstern sender til at placere i det rum, som har brug for lidt ekstra hastighed. Dette skal forstås som samme koncept, som en antenneforstærker bare at det fungere trådløst.

Skal du have internet og tv-pakke på sammen?

Hvis du skal benytte dig af et samlet tilbud på både internet bredbånd og tv pakker sammen er det vigtigt at du gør dig nogle overvejelser i forhold til dit valg af internet.
Ved normal brug af Tv-pakken på op til 2 tv i hustanden bruger det ca. 4-5 mbit. Af den hastighed, som der kommer ud af dit kabel. Hvis du derfor har valgt en 10 mbit. Er der ikke meget hastighed at gøre brug af på din smartphone eller computer. Derfor skal dette være et vigtigt element i din overvejelse om du skal have en 20 mbit, 30 mbit eller 50 mbit. Hvis det er en børnefamilie med 2 voksne og 2 børn der hver især har en smartphone, tv og computer og flere enheder bliver brugt på en gang bør du vælge 30mbit eller 50 mbit bredbåndsforbindelse.

Bredbånd -ADSL

ADSL står for Asymmetric Digital Subscriber Line, som blev opfundet helt tilbage i 1989. Før ADSL bredbånd var man afhængig af modems, der overtog telefonlinjen, mens man var på nettet. Er man lidt ældre så kan du vel sagtens huske den gang at man kun kunne komme på nettet og tjekke side mails og få internetsider, så længe telefonen ikke var optaget. Med indtoget af ADSL kunne man benytte sig af den samme telefonlinje, som ens fastnet telefon benyttede, og samtidig gå på nettet uden det forstyrrede telefonlinjen. Hastigheden blev markant hurtigere med indførslen af ADSL.

Bredbånd -VDSL

VDSL står for Very High Bitrate Digital Subscriber Line hvilket er en videreudvikling af teknologien, som der bruge I det føromtalte ADSL.. De to teknologier er burger forskellige hardware, men I de fleste routere, som udbyderne sender med kan bade benytte sig af ADSL og VDSL. VDSL kører ligeledes over telefonkabler.

Fiberbredbånd

Fiberbredbånd er lydleder fiberkabler, som fungere på henter og modtager data. Det er en forholdsvis ny teknologi i Danmark, og derfor er det også begrænset hvem der kan få det. Det er muligt at tjekke om du kan få fiberbredbånd på http://tjekditnet.dk.
Med fiberkabler opnår du en væsentlighøjere kapacitet og hastigheds potentiale end de ADSL og VDSL end de gamle telefonkabler som ADSL bredbånd drives på.
Waoo er pt. Danmarks eneste udbyder af fiberbredbånd. Waoo fungere på den at de samler andre selskaberns tilbud på et enkelt website.

Liste over ting du skal bruge for at komme på internettet:

– Et aktivt telefonkabel – Dette er samme kabel som der din fastnet kommer igennem
– En router – Dette er den du sætter i dit telefonstil
– Et mikrofilter for hver telefon kontakt – Dette er det samme tid både ADSL og VDSL
– En internet-kombatibel enhed som f.eks. en computer, mobiltelefon eller en tablet
– Kan din computer, mobiltelefon eller tablet gå på trådløst internet er du nu i mål. Du skal bare skrive koden til nettet også er du klar til at surfe løs på nettet.

Hvad er en router?

En router bliver brugt som samlested for alle dine enheder, som f.eks. computer, mobiltelefon og tablet kan kobles op på for at få adgang til internettet. Routeren sætter du i dit telefonstik, så er den på nettet. Din forskellige enheder kan koble på routeren enten ved at bruge et LAN kabel som forbindelse til din computer. Du kan også koble dine enheder på trådløst ved at bruge logge på routerens trådløse enhed. Dette kaldes WLAN.
Der findes to typer af routere, hvor den langt de fleste bredbånds udbydere benytter sig af i dag er den trådløse type. Du kan hermed logge på trådløst såfremt din enhed kan logge på Wi-fi(trådløst internet)
Den anden type er en såkaldt fastkabels router, som benyttes kun ved stationære computere og andre enheder som ikke har behov for trådløst netværk.

Hvor mange kan der kobles på mit netværk?

Der er flere udbydere der tilbyder at man kan logge på op imod 35 enheder på netværket, hvilket også passer. Dog skal du huske at have i tankerne, at jo flere der bruger nettet jo langsommere bliver det.

Kan det betale sig at kombinere tvpakker sammen med bredbånd?

Det kan i det fleste tilfælde betale sig at samle sin tv-pakke samme sted som du har internet. Det giver mængderabat, dog er er vigtigt at have i tankerne at du også i dag kan få rabat på mobilabonnementer og mobilbredbånd ved at samle dit telefoni og internet. Der er stadig rig mulighed for at finde tv-pakker som er billige og specielt i forhold til de mange nye og såkaldte flexpakker, som giver dig mulighed for at vælge 8, 10, 16, 20, 39 eller flere kanaler efter dit eget valg. Dette giver en god frihed til at finde lige præcis den udbyder, som kan give dig netop lige præcis de kanaler du kan lide. Er du interesseret i at finde den pakke løsning der passer lige præcis henviser vi til at bruge vores prissammenligner som du finder ved at TRYKKE PÅ DETTE LINK.

Hvordan finder jeg en bedre aftale end den jeg har i dag?

Med den rygende fart som teknologi osv. Har i dag, så gør dette at priserne også presses da nye, nemmere og hurtigere løsninger hele tiden opfindes. Det er derfor vigtigt at kigge sine mobil abonnementer, bredbåndsløsning og hvad man ellers har af mobiltbredbånd, fastnettelefoner osv. osv. igennem hver 6 -12 måneder. Priserne ved de forskellige udbydere svinger hele tiden, så det er med at være klar.
ALDRIG tænk på at det bøvlet og besværligt at skifte selskab – det DU skal tænke på er om du får mest for pengene. Er det flere år siden du har skiftet vil det være en god post i budgettet at spare nogle penge på.
På prissamleren har vi samlet alle priserne på bredbåndsudbydere, så du kan finde frem til de bedste priser, samt bedste kvalitet til pengene.
Vi har ligeledes skrevet bindingsperioder, aktuelle kampagnetilbud, hastighed osv. Klik her FOR AT FINDE DEN BEDSTE PRIS PÅ BREDBÅND

Kan jeg opsige mit abonnement selvom min bindingsperiode er ikke slut?

Find dine handelsbetingelser frem fra din handel med din nuværende udbyder og se på følgende:

Hvor lang er bindingsperioden?

De fleste udbydere har en bindingsperiode på 6 måneder. Dog kan du i visse tilfælde få lov til opsige abonnementet hvis det ikke har levet op til det aftalte. Indtil du er ude af bindingen kan du evt. Se om din nuværende udbyder kan tilbyde noget der passer bedre på dit behov.

Er der fortrydelsesret på dit abonnement?

Har købt dit bredbånd indenfor 14 dage, så kan du gøre brug af dine 14 dages fortrydelsesret.

Er der et fortrydelsesgebyr?

Enten forlanger udbyder at du skal betale det resterende beløb af jeres aftalt beløb. Udover det kan der være et fortrydelses, men da disse krav kan ændre sig hele tiden anbefaler vi at du tjekker dine handelsbetingelser fra da du lavede handlen.

Hvordan opsiger jeg mit gamle abonnement hvis jeg vil skifte udbyder?

Selvom du stadig er i binding ved at andet selskab, kan du sagtens tage imod et tilbud fra et andet selskab.
– Dette sker automatisk når du opretter dig ved et nyt selskab, hvis de tilbyder denne service
– Du kan skrive en mail og opsige dig abonnement
– Du kan ringe til din nuværende udbyder og sige du vil opsiges
– På de fleste udbyderes hjemmeside kan du igennem deres selvbetjeningsside opsige dit abonnement

Skriv en kommentar